Black bean chiabrownie

Här kommer nu ett recept. Det har jag inte publicerat på år och dar så nu tänkte jag att det var dags. Jag har nämligen provat där där med att baka utan mjöl och vanligt socker. Receptet hittade jag i månadens buffé-tidning och fikagästerna gav klart godkänt.
Det här behöver man och receptet säger att det blir ca 24 småbitar och det kan jag nog hålla med om men beror såklart på hur stora bitar man skär.
 
→ Black bean chiabrownie ←
▻ 1 förpackning kokta svarta bönor (ca 400g)
▻ 3 ägg
▻ 2 och en halv msk kokosolja eller olivolja
▻ 2 msk chiafrön
▻ 1 dl kakao
▻ 1 krm salt
▻ 1 tsk vaniljpulver
▻ 1 och en halv dl kokossocker eller rårörsocker
▻ 150g mörk choklad. I receptet står det 60% men jag använde 70%
 
 Gör så här ←
▻ Ugnen ska sättas på 175grader
▻ Smörj en form, ca 26x20cm
▻ Häll av och skölj bönorna. Lägg de sedan i en matberedare (eller handmixer tänker jag fungerar lika bra) och mixa dem slätt. (här läste jag "lätt" istället för slätt..haha så det funkar att det inte är helt slätt innan övriga ingredienser läggs i.. ;-) )
▻ Tillsätt övriga ingredienser förutom chokladen och mixa ihop till en slät smet.
▻ Bryt chokladen och smält i vattenbad. Häll i chokladen i smeten och mixa lite till.
▻ Häll i i formen och grädda i ugnen i 30-35 min. Låt svalna och skär i bitar.
Klart! och servera med lite glass om någon är lite misstänksam till själva grejen att mjöl och socker saknas. Eller förresten. Servera med lite glass ändå, det blir gott. :-)
 
 
 
 

En skymt av rosenskära

 
Jag hittade de här bilderna i arkivet och kände spontant att jag tror att jag måste köpa en ny rosenskära. Den här fick jag i present av mina kollegor men den mådde inte så bra på slutet trots ansträningar till att det skulle bli motsatsen.. Fin är den i allafall, det kan ingen ta ifrån den.

En helt vanlig billig möbel

Har ni någon möbel som ni känner att "den här kommer jag aldrig att göra mig av med" ?. Jag har framförallt två sådana. Den ena är linneskåpet som jag fått ärva av mina morföräldrar (ses på bild här) och den andra möbeln är den här bokhyllan. Den har egentligen inte samma nostalgivärde som linneskåpet då jag inte har någon relation till dess förre ägare men jag minns när jag såg det där i secondhand-affären i Tidan. Vi var på loppistur, min familj och jag. Jag såg det stå där, helt överbelamrat med saker, och jag tänkte "den där hyllan är nog inte till salu". Men jag frågade ändå och tänka sig, typ 100spänn kunde han tänka sig att sälja det för. Det hade nämligen lite fläckar på framsidan men de gick lätt bort med sandpapper och teakolja (men det visste visst inte säljaren). Jag tror även att det var min första "riktiga" second hand-köpta möbel. Nu när jag räknar här hemma är allt förutom säng, soffa och matsalsbord loppisfynd/secondhand/ärvt. Det känns bra i hjärtat tycker jag.