Oreo-tårta
Häromhelgen firades det födelsedag och vi slängde ihop (läs: slet i köket i x antal timmar, ungefär ända fram tills gästerna kom) en tårta. Jag var sjukt skeptisk till en början men reslutatet blev ändock ätbart och även om tårtan inte blev lika snygg som på bilden i boken så höll den i allafall ihop. Receptet är från boken Lomelinos tårtor. Linda Lomelinos blogg hittar du HÄR

Vi garderade med lite chokladbollar också..

Efter att ha "slängt på" alla kaksmulor hade vi smulor i ungefär halva köket. Kanske borde vi haft något specialredskap till just den delen av garnerandet..

Jag tog tyvärr aldrig någon bild på hur den såg ut inuti men den var svart-vitrandig.
Här kommer det sjukt långa receptet. Obs, viktigt med formar som är 15cm i diameter. Vi köpte två så vi kunde göra två bottnar samtidigt (tre bottnar är det sammanlagt).
Oreo-tårtan Cookies 'n' cream
8-10 bitar.
→ Oreo och vaniljbotten ←
50g rumsvarmt smör
2 dl strösocker
1 1/4 dl mjölk
1 tsk vaniljextrakt (jag tog vaniljpulver istället)
2 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
1 stor äggvita
8 normalstora kex
Gör så här:
▻ Värm ugnen till 175°c
▻ Smörj och mjöla två små formar, ca 15cm i diameter.
▻ Vispa smör och socker vitt och pösigt, cirka 3 minuter.
▻ Tillsätt mjölk och vaniljextrakt och vispa till en jämn smet.
▻ Blanda mjöl och bakpulver och häll ner i smeten. Tillsätt äggvitan och vispa ytterligare 2 minuter. Krossa kexen och blanda ner dem, fördela smeten jämt i de två formarna.
▻ Grädda bottnarna samtidigt i ugnen, i ca 25 minuter.
▻ Låt bottnarna svalna 10min och stjälp sedan upp dem på ett galler.
Så, det var botten nr 1 och 2 det. Nu kommer nr 3!
→ Chokladbotten ←
25g rumsvarmt smör
1 1/2 dl vetemjöl
1/2 dl kakao
1/2 tsk bakpulver
1/2 tsk bikarbonat
1 1/4 dl strösocker
1 ägg
3/4 dl mjölk
1/2 dl kokande vatten
Gör så här:
▻ Värm ugnen till 175°c
▻ Smörj och mjöla en bakform, ca 15cm i diameter.
▻ Smält smöret och låt det svalna.
▻ Sikta ner mjöl, kakao, bakpulver och bikarbonat i en stor skål. Tillsätt övriga ingredienser och vispa i ett par minuter till en jämn smet. Häll smeten i formen.
▻ Grädda i boten i ca 30 minuter.
Och voilà, vi har tre bottnar! Nu till fyllning, ihopsättning och dekoration.
→ Fyllning ←
300g philadelphiaost eller annan färskost
2 dl florsocker
3 dl vispgrädde
6 normalstora kex
→ Dekoration ←
10-12 normalstora oreo-kex som ska täcka kakan.
Valfri mängd oreokex för dekoration ovanpå, finns minivarianter också.
Gör så här:
▻ Blanda färskost och florsocker i en skål
▻ Vispa grädden och vänd ner den i färskostsblandningen
▻ Krossa oreokexen och blanda dem med ungefär en tredjedel av fyllningen - detta ska användas till fyllning i tårtan och resten ska användas för att täcka tårtan. Om frostingen inte känns tillräckligt fast går det bra att låta den stå en stund i kylen (Det gjorde vi!)
Sätta ihop tårtan och dekorera:
▻ Lägg en ljus botten på ett fat med den skurna delen upp. Bred på hälften av fyllningen med oreobitar.
▻ Lägg på en chokladbotten och bred på resten av fyllningen. Lägg på den sista ljusa botten med ytan som har gräddats mot bakformens botten upp.
▻ Bred på fyllningen utan oreokex över tårtan i ett jämnt lager.
▻ Smula de normalstora kexen i en mixer.
▻ Börja med att täcka tårtans ovansida med kaksmulor och fortsätt sedan ner runtom kakan. Tålamod är din bästa vän här. Tryck fast sulorna runtom tårtan med handflatan. När du känner dig nöjd kan du avsluta med att trycka försiktigt över ytan med en smoother (ett verktyg vi ej äger).
▻ Dekorera på valfritt vis!
ÄT UPP!